Zadelpasservice

Een zadel moet perfect passen op de rug van uw paard! Dat lijkt logisch, niet?

Net zoals bij mensen zijn er ook bij paarden grote verschillen in lichaamsbouw mogelijk.

Om te vermijden dat u niet het juiste zadel aankoopt, biedt zadelpasser Jean-Paul van Paardenwinkel Hopa Sport u uitstekend advies en een professionele zadelpasservice.

 

Voor zowel klassieke zadels als  westernzadels

Net omdat heel wat zadels aangekocht worden zonder degelijk advies en zonder enige zadelpasservice worden ze nadien helaas even snel weer doorverkocht omdat ze niet geschikt zijn voor het paard waar ze voor aangekocht zijn.

Een zadelpasservice is meer dan zomaar enkele zadels op een paard leggen om daaruit een keuze te maken.

Zelfs bij een bepaald paardenras komen we verschillende types paardenruggen tegen. Paardenwinkel Hopa Sport verzorgt de zadelpasservice voor zowel klassieke of Engelse zadels als westernzadels.  De zeer uitgebreide mogelijkheden voor klassieke zadels kan U vinden via onze webshop via deze link.

Tijdens een zadelpasservice aan de stal kan bepaald worden welke mogelijkheden er bestaan en komen we zoveel mogelijk tegemoet aan uw wensen.

 

Zadelpasservice voor westernzadels

Een zadelpasservice voor westernzadels met kale zadelbomen begint bij het bepalen van de optimale pasvorm. Het is zeker niet alleen de breedte van het zadel of de zadelboom die de pasvorm bepaalt. Net omdat het niet eenvoudig is de juiste keuze te maken uit de enorme waaier aan mogelijkheden is het belangrijk dat we samen even uw wensen kunnen overleggen om deze te toetsen aan die verschillende mogelijkheden. Daarbij verschaft zadelpasser Jean-Paul U ook een stuk technische informatie die U op een verstaanbare manier wordt uitgelegd.

Er worden verschillende westernzadels van verschillende zadelbouwers en met verschillende pasvormen meegebracht om de zoektocht naar het perfecte zadel te optimaliseren. Tijdens een zadelpasafspraak is het bovendien mogelijk om enkele zadels proef te rijden om de verschillen in zittingmaat, -vorm, lederen of daimzitting, … te kunnen ervaren.

Wanneer de zadelpasafspraak plaats vindt bij slecht weer (regen, sneeuw, …) kan het proefrijden echter alleen doorgaan als dat overdekt kan gebeuren omdat de nieuwe zadels ook na afspraak in nieuwe staat aangeboden moeten kunnen worden.

 

Het bepalen van de juiste pasvorm

Passen met houten zadelbomen

Zadelpasservice

Deuber westernzadels worden gebouwd op een zogenoemde “hout-bullhide”-zadelboom, een zadelboom die bestaat uit vol hout dat voor extra duurzaamheid voorzien is van een versterking.

Deze bestond tot voor enige tijd uit bullhide of perkament.

Actueel worden alle houten Deuber-zadelbomen voorzien van een versteviging in een kunststof. Deze geeft een zeker zo goede duurzaamheid aan de zadelboom en lijkt sterk op de vroegere bullhide-versterking.

Online wordt meestal uitsluitend de breedte van een zadelboom gemeld en dit met de uitdrukking Semi-Quarter, Full-Quarter of Extra Full-Quarter. Dit meldt alleen de breedte van een zadelboom vooraan en vertelt dus slechts zeer weinig over de pasvorm van een westernzadel.

Gezien bijvoorbeeld de uitdrukking Full-Quarter slechts een norm is, die ook nog sterk merkgebonden is, weet je daarmee eigenlijk nauwelijks iets over de pasvorm van een westernzadel of westernzadelboom.

Zeker zo belangrijk als de breedtemaat van een zadelboom is de vorm van de bars. Dit zijn de onderkanten van de zadelboom die mee de vorm bepalen waarmee de onderkant van het zadel contact heeft met het paard.

De vorm van de bars dient aan meerdere zaken te voldoen:

 • Ze moeten de vorm van de paardenrug volgen, men zegt dat ze de juiste 'rock' moeten hebben
 • De bars moeten in de juiste hoek staan tegenover de vork van het zadel, anders vormt de boom een zogenoemde lijnbelasting op de paardenrug
 • De bars moeten de juiste lengte hebben
 • De bars moeten zowel vooraan als achteraan de correcte ruimte geven aan het paard

Omdat er voor het bepalen van de juiste vorm van de bars geen meters bestaan, brengen we tijdens een zadelpasafspraak meerdere zadelbomen mee met telkens andere pasvormen. Door gewoon een hele reeks verschillende boompasvormen op je paard te passen bepalen we samen de ideale vorm van de bars.

De zadelboom dient uiteraard ook de schoft en de wervel van het paard volledig vrij te houden, we spreken van de nodige wervelzuilvrijheid. Deze wordt bepaald door de vork van het zadel ('fork'). Dit is het gedeelte van det zadelboom dat vooraan het zadel de beide bars verbindt en waarop de 'pommel' gemonteerd is.

Om de schouders van het paard tijdens het rijden een zo optimaal mogelijke vrijheid te bieden dient een westernzadelboom over voldoende flair te beschikken. Deze wordt voor een stuk bepaald door de barstelling vooraan. Helaas voldoen zeer veel 'low-cost'-westernzadels op dit punt helemaal niet als passend.

Een goed passende zadelboom uitzoeken moet dus echt wel gebeuren door mensen met de nodige ervaring. Paardenwinkel Hopa Sport adviseert u hiervoor aan de stal met een uitgebreid gamma westernzadelbomen.

 

Voorbereiding voor de bouw van een passende AK-Flex flexibele zadelboom

AK-FlexDe AK-Flex westernzadels worden steeds gebouwd op een AK-Flex flexibele zadelboom.

Dit houdt in dat de zogenoemde 'foundation', of de onderkant van de zadelboom, bestaat uit een polymeer, een kunststof die onder invloed van eerder beperkte temperatuursschommelingen licht flexibeler wordt en uw paard en uzelf dus meer comfort bieden omdat de 'kader' van uw zadel eigenlijk licht mee beweegt.

Deuber westernzadels

Een AK-Flex-zadelboom bestaat uiteraard enerzijds uit de foundation en anderzijds uit een houten vork en cantle.

De foundation vervangt de beide bars van een houten zadelboom. Deze moet natuurlijk ook weer de vorm van de paardenrug zo nauwkeurig mogelijk volgen om een goed passend westernzadel te kunnen bouwen voor uw paard.

De vorm van fork en cantle dienen, net zoals bij een houden boom, ook te passen en uiteraard op een vakkundige wijze op de foundation te zijn gemonteerd.

Omdat de zaakvoerder van de firma AK in het verleden een enorme ervaring heeft opgedaan wat betreft de bouw van zadels met flexibele zadelbomen kan de foundation van de AK-Flex-westernzadels via een specifieke techniek zo in vorm worden aangepast dat de zogenoemde rock van de AK-Flex-bomen volledig aan de specifieke rug van het paard wordt aangepast.

Indien nodig kan ook de lengte van een AK-Flex-zadelboom aangepast worden. Om AK-Saddlery toe te laten een perfect passende AK-Flex-boom te bouwen gaat de Hopa Sport-zadelpasser op de volgende manier te werk.

Tijdens het bezoek aan de stal maken we een pasvorm van de rug van uw paard en dit in een flexibel materiaal, een zogenoemde gitter. Deze dient volledig en perfect aan de rug van uw paard aan te sluiten. Na het maken van deze pasvorm worden een aantal foto’s van deze pasvorm op je paard genomen.

Hopa Sport beschikt daarbij over een aantal AK-Flex-zadelbomen die we passen op dezelfde wijze als de houten zadelbomen.

AK-Saddlery zal de passende zadelboom voor uw paard bouwen op basis van vier delen:

 • De gitter, die integraal naar AK-Saddlery (Duitsland) wordt verzonden, uiteraard mits degelijke verpakking
 • De gegevens rond de op uw paard geteste AK-Flex pasvormen
 • De foto’s van de pasvorm en de zadelbomen op uw paard
 • Onze extra info betreffende de bouw van uw paard

Goede afspraken voor een goed resultaat

 • We maken een afspraak op een bepaald tijdstip en wensen ons aan deze planning te kunnen houden. Kan de afspraak omwille van omstandigheden niet doorgaan dan wensen we hiervan minimum 48 uur voor het geplande afspraakmoment op de hoogte gebracht te worden.
 • Een zadelpasafspraak hoeft niet noodzakelijk binnen plaats te vinden. We moeten wel rond het paard kunnen om de zadelligging op de paardenrug correct te kunnen beoordelen. Bij slechte weersomstandigheden kunnen nieuwe zadels helaas niet proefgereden worden in buitenomstandigheden.
 • Het betreffende paard dient zadelmak te zijn zodat we makkelijk rond hem kunnen werken en de verschillende zadels kunnen aanpassen. Wanneer wij ervaren dat dit niet het geval is dan kan de afspraak niet doorgaan, de kosten voor de zadelpasservice en de verplaatsing worden in dat geval ook niet terugbetaald.
 • Op de locatie voor het passen van bomen en zadels dient de ondergrond vlak te zijn zodat het paard vierkant (vier voeten vlak op de grond) kan staan. Op die manier kunnen we de juiste ligging van de zadelbomen en zadels optimaal controleren.
 • Als de ruiter tijdens de zadelpasafspraak niet wenst te rijden of niet aanwezig is dan kan Hopa Sport niet aansprakelijk gesteld worden voor het al dan niet geschikt zijn van het zadel voor de ruiter.

 

Ligt mijn westernzadel goed op mijn paard?

Een westernzadelpascontrole van een bestaand westernzadel gaat als volgt te werk:

 • Het zadel wordt op de correcte plaats op het paard gelegd, namelijk met de voorkant van de vork enkele centimeters achter de schouder van het paard.
 • Het zadel wordt gecontroleerd door het rechtstreeks op de paardenrug te leggen zonder pad of onderlegger. Op die manier kan het zadel en de pasvorm ervan op de meest optimale manier beoordeeld worden.
 • De ligging van een westernzadel wordt zeer sterk bepaald door de gelijkmatige aansluiting van de bars, onderkanten van de zadelboom, aan de paardenrug.
 • De vorm van de bars is bepalend voor het contact dat de ruiter heeft via zijn zadel met het paard. Deze vorm kan helaas niet meer veranderd worden bij een bestaand zadel.
 • Ook de totale lengte van het zadel wordt gecontroleerd om te vermijden dat het zadel de ‘achterhand’ van het paard hindert tijdens het bewegen.
 • Wanneer het zadel tijdens het aansingelen of opzadelen naar beneden duikt is het meestal ongeschikt voor het paard.

Tijdens een controle gaan we zo objectief mogelijk te werk. Wanneer een bepaald zadel niet past op uw paard wordt in de mate van het mogelijke op zoek gegaan naar een oplossing die de zadelligging kan verbeteren zodat u niet meteen tot de aankoop van een nieuw zadel moet overgaan.

In dat geval kan de juiste correctiepad eventueel een oplossing bieden, maar niet alle zadelliggingsproblemen kunnen hiermee opgelost worden. Wanneer na controle van een bestaand zadel helaas blijkt dat deze niet goed past op je paard kan de betaalde paskost nagenoeg volledig gerecupereerd worden bij aankoop van een nieuw zadel vanaf € 1500.00.

Link naar het westernzadelpasafspraakformulier